Boekentip 2: Autismekracht, hoe de diagnose vrouwen helpt zichzelf te begrijpen
Zomerlezen: 5 boekentips over autisme
Boekentip 2 – Autismekracht van Celine Mollink
Vorige week deelde ik de eerste boekentip in deze zomerserie over autisme. Boeken die je meenemen in het leven van mensen met autisme, en laten zien hoe verschillend dat eruit kan zien.
Want autisme is niet in één zin te vangen. En zeker niet bij vrouwen, bij wie het zich vaak stil, slim en onzichtbaar uit. Vrouwen die ‘gewoon meedoen’, maar ondertussen uitgeput raken van alle onzichtbare inspanning. Die zichzelf jarenlang proberen te veranderen, aan te passen, of ‘normaal’ te doen, totdat ze ontdekken: het ligt niet aan mij.
Ook deze week weer een boek dat je daarbij stil laat staan.

Boekentip 2: Autismekracht, ontdek je unieke gebruiksaanwijzing
Celene Mollink
In Autismekracht beschrijft Celene Mollink helder, herkenbaar en nuchter hoe het is om te leven met autisme, en hoe de diagnose niet alleen opluchting kan geven, maar ook richting.
Ze legt op een toegankelijke manier uit hoe het autistische brein werkt, met herkenbare voorbeelden en praktische tips. Geen zware kost, wel veel inzichten.
Wat dit boek bijzonder maakt, is hoe het uitlegt dat autisme géén stoornis of afwijking is, maar een andere manier van informatie verwerken. Celene gebruikt het concept van het voorspellende brein: een brein dat voortdurend verwachtingen maakt. Bij mensen met autisme zijn die voorspellingen vaak heel specifiek, en daardoor lastiger aan te passen aan veranderende situaties of uitzonderingen.
Ze schrijft daar helder over, zonder ingewikkeld te doen. Geen jargon, wel diepgang. En misschien nog belangrijker: ze laat zien dat het begrijpen van je eigen gebruiksaanwijzing geen zwakte is, maar een kracht.
Herkenbaar is ook hoe ze afrekent met de dooddoener “we zijn toch allemaal een beetje autistisch?” Nee. Autisme is iets waar je mee geboren wordt, iets dat diep verweven is met hoe je denkt, voelt en de wereld waarneemt. Jij die houdt van structuur of planning, bent daarom nog geen autist. De één heeft misschien behoefte aan duidelijkheid, maar iemand met autisme loopt vast als die duidelijkheid ontbreekt, en moet daar dag in, dag uit mee leren omgaan.
Autismekracht is een pleidooi voor erkenning én eigenaarschap. Niet alleen een diagnose, maar een handleiding voor jezelf.
Een boek voor vrouwen met autisme die zichzelf beter willen begrijpen, en voor iedereen die met hen leeft of werkt.
Omdat begrijpen begint met zien hoeveel moeite het soms kost.
En hoe krachtig het kan zijn om te leven in lijn met je bekabeling.
“Je hoeft niet normaal te zijn. Je mag gewoon jezelf zijn. Als je maar weet wie dat is.” Celene Mollink
Volgende week volgt boekentip 3 in deze zomerserie. Wil je niets missen? Hou dan mijn website of inspiratiemails in de gaten.